Tapijt is al lang de eerste keuze voor schoolvloeren in ruimtes zoals klaslokalen en bibliotheken. Het is niet alleen stijlvol, fraai en kostenbesparend, maar tapijt kan ook helpen het energieverbruik te verminderen en is tevens sterk geluidsabsorberend.

 

In tegenstelling tot andere vloeropties houdt tapijt allergenen, stof en andere verontreinigingen vast totdat ze op geschikte wijze kunnen worden verwijderd. Volgens het Institute of Inspection Cleaning and Restoration Certification (IICRC) zijn de totale kosten voor het aanschaffen, schoonmaken en onderhouden van tapijt lager dan die van vloeren met een harde ondergrond.

 

Ondanks de minimale nadelen van tapijten, is het van cruciaal belang dat facilitymanagers op scholen investeren in regelmatig en grondig onderhoud om vroegtijdige slijtage te voorkomen.

 

Uitdagingen voor tapijt

Tapijt heeft zich bewezen als een betrouwbare en kosteneffectieve optie voor vloeren. Toch zijn er uitdagingen en problemen waarvoor tapijt vatbaar kan zijn. Dagelijks intensief voetverkeer, contact met scherpe voorwerpen en zware meubels en stoelen kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat tapijt ingedrukt wordt, rafelt en zelfs op sommige plaatsen scheurt. Tapijt is tevens zeer gevoelig voor morsen, waterlekken of overstromingen, waardoor het ontstaan van schimmel kan versnellen. Aangezien delen van beschadigd tapijt niet gemakkelijk of op een esthetische manier kunnen worden vervangen, moet meestal een hele kamer worden vervangen indien er schade of schimmel optreedt.

 

Best practices voor tapijtverzorging

De volgende richtlijnen kunnen helpen om de levensduur van tapijten te verlengen:

  • Dagelijks droog stofzuigen: dit is een essentiële stap met weinig impact voor een effectieve verwijdering van vuil. Afhankelijk van het type tapijt kunt u een stofzuiger gebruiken met een roterende borstel, een klopper of alleen zuigwerking.
  • Inkapselend reinigen: dit proces is snel en effectief. Gebruik een inkapselingsproduct met weinig vocht dat is ontworpen voor gebruik door een inkapselingsmachine met droogschuim om tapijten in dertig minuten schoon te maken en te drogen. Dit verlengt de periode en vermindert de noodzaak voor reiniging met natte extractie.
  • Gebruik een extractiemachine en reiniger: speciaal samengestelde extractiereinigers en machines ontworpen voor gebruik in drukbezochte onderwijsomgevingen vormen een ideale oplossing voor het onderhoud van tapijt, maar moeten alleen worden gebruikt als dat nodig is om de hoeveelheid water die in het tapijt achterblijft te verminderen.
  • Gebruik spotters om moeilijke vlekken te verwijderen: gebruik bij hardnekkige vlekken een spotter op waterbasis verrijkt met waterstofperoxide. Een formule met een laag residu zorgt ervoor dat het tapijt niet opnieuw wordt bevuild, zodat een maximale levensduur van het tapijt wordt gegarandeerd.

 

Neem contact op met onze experts voor informatie over hoe wij u uw tapijtvloeren kunnen revitaliseren of lees meer op onze pagina Tapijtverzorging.