Is uw desinfectiemiddel ook effectief tegen Influenza (griep), het Norovirus & Coronavirus?

Griep, verkoudheid, winter, herst, infectiepreventie influenza Griep, verkoudheid, winter, herst, infectiepreventie influenza
Anouk Sassen Sector Marketing Manager Healthcare & Portfoliomanager Infectiepreventie
Sector Marketing Manager Healthcare & Portfoliomanager Infectiepreventie
Nov 14, 2022

Is uw desinfectiemiddel ook effectief tegen Influenza (griep), het Norovirus & Coronavirus? 

 

Sommige virussen zijn veel moeilijker te bestrijden dan SARS-CoV-2, Monkeypox of Influenza (het griepvirus). Daarom is het belangrijk dat u ervoor zorgt dat de desinfectiemiddelen waar u mee werkt een volledige virucide werking hebben. In dit artikel leggen we uit waarom deze virussen onze aandacht nodig hebben en wat virusdodende claims betekenen.

 

De afgelopen 2 jaar heeft de wereld zich geconcentreerd op SARS-CoV-2, de veroorzaker van COVID-19. Het gebruik van desinfectiemiddelen nam snel toe omdat men probeerde de overdracht van dit virus van hand tot hand te stoppen. Naast reiniging en desinfectie van oppervlakken worden ook andere maatregelen genomen, zoals gezichtsmaskers, fysieke afstand, betere ventilatie, handhygiëne en thuis blijven wanneer men ziek is om de overdracht van ziekten aan de luchtwegen te voorkomen. Onlangs zijn de media begonnen te berichten over een toename van enkele andere virussen die onze aandacht behoeven.

 

De "verkoudheid" wordt voornamelijk veroorzaakt door verschillende respiratoire virussen. Rhinovirus, Enterovirus, Adenovirus, Norovirus, Respiratoir Syncytieel virus (RSV), Influenza, Humaan Coronavirus en Humaan Metapneumovirus zijn de meest voorkomende virussen. Influenza A (griep) veroorzaakt geen "verkoudheid", maar is meestal een snel optredende ziekte met hoge koorts die hard aankomt. Influenza B geeft mildere symptomen en kan in de categorie "verkoudheid" vallen.

 

In tegenstelling tot influenza, dat een omhuld virus is, is het Norovirus een niet-omhuld virus. Norovirussen zijn de meest voorkomende oorzaak van acute gastro-enteritis op alle leeftijden. Zij treden vaak op in de vorm van epidemieën die vooral in de winter voorkomen. Norovirus infecties doen zich voor in de maatschappij, maar vormen ook een aanzienlijk probleem in zorginstellingen waar kwetsbare mensen tijdelijk of langdurig verblijven. Het gaat meer bepaald om epidemieën die verband houden met de overdracht van persoon tot persoon. Cijfers uit S. Bartsch, 2016 studie (1) toont aan dat het Norovirus gemiddeld 700 miljoen mensen per jaar treft en dit resulteert in 4,2 $ miljard aan kosten voor de gezondheidszorg. Zeker met een tekort aan zorgpersoneel en de uitgestelde zorg door de coronapandemie, geven dit soort epidemieën nog meer druk op de zorg.

 

Virussen die veel moeilijker te doden zijn dan SARS-CoV-2 of Influenza

 

De claims op desinfectiemiddelen met een "contact- en afdodingstijd van 15 seconden voor SARS-CoV-2" of "99,9% van de verkoudheids- en griepvirussen" zijn indrukwekkend om te lezen, maar het is belangrijk te weten of deze desinfectiemiddelen ook effectief zijn tegen het moeilijker te doden Norovirus, Enterovirus, Coxsackievirus en Adenovirus. Sommige van deze virussen, zoals bepaalde stammen van het Enterovirus, worden in verband gebracht met acute flaccid myelitis (acute slappe verlamming door ruggenmerg-ontsteking) bij kinderen die eerst verkoudheidsverschijnselen hadden. Enterovirus en Coxsackievirus kunnen ook de hand-voet-mondziekte bij kinderen veroorzaken en kan ernstige gezondheidsklachten veroorzaken. Hand-voet-mondziekte is niet hetzelfde als mond- en klauwzeer.

Influenza

.
Zoals uit de tabel hierboven blijkt (informatie werd verzameld uit verschillende online bronnen) zijn er andere verkoudheidsvirussen die veel moeilijker te doden zijn met desinfectiemiddelen en die bij veel (kwetsbare) bevolkingsgroepen aanzienlijke gezondheidsschade en ziekte veroorzaken: schoolkinderen, ouderen en kwetsbare in zorginstellingen zijn aanzienlijk vatbaarder voor deze ernstige ziekte als gevolg van deze virussen.

 

Hoe weet je aan de hand van het label van een desinfectiemiddel of het effectief is?

 

Virussen worden gewoonlijk ingedeeld in twee groepen: omhulde en niet-omhulde virussen. Niet-omhulde virussen zijn veel moeilijker te inactiveren dan omhulde virussen. Kijk op het etiket van uw desinfectiemiddel en zoek naar de moeilijker te doden virussen zoals het poliovirus, het adenovirus en het norovirus, want dat zijn de organismen die moeten worden getest. 
De drie moeilijk te doden virussen geven aan dat de fabrikant de tijd heeft genomen om zijn product grondig te testen en dat het product volledig virusdodend is. Met ten minste twee van deze moeilijk te doden virussen (Norovirus en Adenovirus) kunnen fabrikanten van desinfectiemiddelen ook een beperkte virucide claim maken op het desinfectiemiddel tegen omhullende virussen zoals het Norovirus en Adenovirus. Wanneer het product beweert alleen werkzaam te zijn tegen omhulde virussen (griep, hepatitis B, enz.), moet het worden getest tegen het referentie virus dat het vaccinia virus is. 

 

Alleen desinfectiemiddelen met een volledige virucide werking kunnen een brede bescherming bieden tegen alle pathogene virussen die in een gebouw kunnen voorkomen.


De EN14476 norm van het Europees Comité voor Normalisatie (CEN) definieert virussen die worden beschouwd als de meest resistente stammen. Een voldoende tegen deze stammen wordt geacht de minder resistente stammen binnen de viruscategorie te dekken, met name de omhulde virussen. Wanneer er een nieuw virus opduikt kan de fabrikant de werkzaamheid aangeven op basis van de moeilijker af te doden virussen die de fabrikant heeft getest en kan de klant het product gebruiken met de aanbevolen contacttijd op het etiket voor de test organismen.

 

Dit is niet het moment om tunnelvisie te hebben met zoveel andere virussen die er zijn! Gebruikers van desinfectiemiddelen kunnen verward raken door misleidende reclame, gebaseerd op claims voor het doden van SARS-CoV-2 of alleen Influenza, virussen die zeer gemakkelijk te doden zijn met desinfectiemiddelen! 

 

Met betrekking tot andere seizoensgebonden virussen (humane rhinovirussen, RSV, metapneumovirus) blijkt uit tal van gegevens dat de frequentie ervan is gedaald met de invoering van preventiemaatregelen ter bestrijding van COVID. Het blijkt echter dat de omvang van de daling van het aantal infecties met deze virussen varieert naar gelang van de virale soort en dat sommige ervan weer zijn "opgedoken" met de opheffing van bepaalde maatregelen. Zo zijn de RSV-infecties in veel landen gedaald, maar de infecties met het rhinovirus niet (3,4,5).

 

Bedrijven moeten het etiket van hun desinfectiemiddel controleren om er zeker van te zijn dat het volledig virucide is, zodat het sterkere virussen doodt die waarschijnlijk overleven op oppervlakken.

 

Bronnen / Sources

  1. S. Bartsch et al. Global Economic Burden of Norovirus Gastroenteritis. Plos One April 26, 2016. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0151219
  2. UKSHA: National norovirus and rotavirus bulletin. Routine norovirus and rotavirus surveillance in England, 2021 to 2022 season Week 28 report: data to week 26 (3 July 2022)
  3. Hirotsu Y et al. Analysis of Covid-19 and non-Covid-19 viruses, including influenza viruses, to determine the influence of intensive preventive measures in Japan. J Clin Virol. 2020 Aug;129:104543. doi: 10.1016/j.jcv.2020.104543.
  4. Mansuy JM et al. COVID-19 pandemic period, where are the seasonal viruses? J Med 
  5. Tang JW et al. Where have all the viruses gone? Disappearance of seasonal respiratory viruses during the COVID-19 pandemic. J Med Virol. 2021 Mar 24. doi: 10.1002/jmv.26964.