Milieuvriendelijk schoonmaken en ecolabels

Wat is het EU Ecolabel? 

 

Eco-Friendly Cleaning & Ecolabelling Eco-Friendly Cleaning & Ecolabelling
Iliana Botsi Technical Expert Diversey
Technical Expert Diversey Europe Nordic Countries
Jun 26, 2023

Het EU Ecolabel helpt EU-consumenten en zakelijke gebruikers aan informatie over producten die voldoen aan de hoogste duurzaamheidsnormen - lees verder om meer te weten te komen!

 

Wat is het EU ecolabel?

Ecolabels zijn een essentieel onderdeel van hoe consumenten en professionele gebruikers van schoonmaakmiddelen snel en gemakkelijk de kwaliteit van een product kunnen controleren, op basis van duurzaamheid en kwaliteit. Dit helpt hen op hun beurt om keuzes te maken over de dingen die ze kopen vanuit hun duurzaamheid ambities.

Opgericht door de Europese Commissie in 1992, heeft het doel van ecolabeling betrekking op het specifiek identificeren van producten of diensten die een verminderde impact hebben op het milieu gedurende hun levenscyclus, waardoor duurzaamheid beter wordt ondersteund. Tegenwoordig handhaaft de Commissie het schema via (EC) Verordening nr. 66/2010.

Sinds de oprichting is de reputatie van ecolabels gegroeid tot een soort benchmark voor het bevorderen van duurzaamheid en het verstrekken van duidelijke, nauwkeurige informatie aan Europese burgers en professionele gebruikers. In kritieke industrieën die producten op industriële schaal produceren, is het een standaard die moeilijk te halen is, maar ontzettend belangrijk om te handhaven.

Ook wel bekend als de EU 'flower' dankzij hun onderscheidende ontwerp, balanceren ecolabels duurzaamheid met hoge kwaliteit, zodat consumenten kunnen kopen met de wetenschap dat hun goederen zowel van zeer hoge standaard zijn, als duurzaam zijn. Dit is een deel van de reden waarom ze zo'n sterke reputatie hebben, ondanks de verzadiging van ecologische labeling die bestaat in industrieën zoals hygiëneproducten, waarvan velen niet aan dezelfde normen voldoen.

Eu ecolabel certified cleaning product

Veel merken streven vrijwillig naar het certificeren van producten en diensten aan de ecolabels van de  Europese Unie vanwege de voordelen voor de merkperceptie die dit met zich meebrengt. De EU-wetgeving vereist niet dat producten aan de normen voldoen, maar gebruikt de voorkeur van het publiek als drijfveer voor ethisch gedrag in de productie, in plaats van regels op te leggen aan alle fabrikanten.


EU ecolabel criteria

De EU-Commissie beheert nu een uitgebreide set van ecolabels. In 2022 hebben 87.485 producten een label verdiend, in 30 landen in Europa en beslaan 24 productgroepen. In die tijd hebben ze vrij robuuste criteria opgebouwd voor het valideren en accepteren van nieuwe producten en diensten op de directory.

 

Aan welke normen moet een product voldoen om een ecolabel te verdienen?

De integriteit en hoge standaarden van het proces zijn van vitaal belang voor het vertrouwen van de consument en professional, zodat iemand die een ecolabel tegenkomt, in het Verenigd Koninkrijk of ergens anders in Europa, weet dat het product echt voldoet aan de ecologische normen die het zou moeten hebben. De commissie geeft de volgende punten aan als garanties voor elk product dat een Europees ecolabel draagt:

  • Goede kwaliteit van product/dienst
  • Vermindering van dierproeven
  • Gezond en/of veilig
  • Verminderde milieueffecten, met een focus op het aanpakken van klimaatverandering
  • Productieprocessen die ethisch en veilig zijn
  • Chemische beperkingen voor gevaarlijke stoffen

 

Wanneer gelden de ecolabel normen?

Deze normen worden niet toegepast op een deel van de levensduur van het product.

Het productieproces wordt vaak gezien als het enige relevante proces om ecologisch te zijn, maar de duurzaamheid van een product kan ook van toepassing zijn op de mogelijkheid om te worden gerecycled of veilig te worden afgevoerd nadat het product is afgedankt. De criteria van een EU Ecolabel omvatten elke stap van de levenscyclus, van grondstoffen tot afvoer:

  • Winning, het delven of kweken van grondstoffen
  • Productie en verpakking van een product
  • Distributie van het product
  • Gebruik van het product
  • Einde levensduur en afvoer van het product

Het is dit element dat het ecolabel zo waardevol en moeilijk te behalen maakt.

Maar als we naar het proces zelf kijken, hoe krijgt een product dan eigenlijk in eerste instantie het ecolabel?


Hoe ontvangen producten een EU Ecolabel certificering?

Ten eerste kan niet alles in aanmerking komen voor een ecolabel.

Op een basisniveau kan elk productof elke dienst die binnen de Europese Economische Ruimte wordt geleverd, tegen betaling of gratis beschikbaar gesteld, in aanmerking komen.

Ecolabels kunnen echter niet worden toegekend aan geneesmiddelen, of ze nu voor menselijke of veterinaire toepassingen zijn. Ze kunnen ook niet worden toegekend aan voedsel-, drank- of voederproducten, omdat de commissie het als een onhaalbare standaard beschouwt om dit te garanderen. Dit vanwege het volume van deze producten en de werkelijke waarde die een ecolabel toevoegt aan dit soorten producten.

 

Hoe organiseert de Europese Unie het aanvraagproces?

De EU maakt gebruik van derde partijen om producten te verifiëren, gekozen door EU-lidstaten die organen binnen hun overheidsstelsels selecteren om ervoor te zorgen dat het proces consistent en effectief is. De producenten moeten een aanvraag indienen die vervolgens wordt onderzocht.

Wat betreft de derde partijen zelf, zowel inspectie- als certificeringsrechten worden hen aangeboden, waardoor het proces relatief gestroomlijnd is van lidstaat tot staat.

Als een product oorsprong heeft buiten de EEA, zelfs als het maar om één element van de grondstoffen gaat die worden gebruikt om het te produceren, is de aanvrager belast met het selecteren van een bevoegd orgaan uit de landen waar het product op de markt wordt gebracht, in plaats daarvan.

De EU biedt een gedetailleerde lijst van alle EEA-landen (in wezen alleen de EU, plus Liechtenstein, Noorwegen en IJsland), plus hun relevante inspectieorganen.

 

Het aanvraagproces voor het EU Ecolabel

De initiële aanvraag is voornamelijk administratief, met ingevulde en ingediende formulieren en relevante documentatie.

Er zijn enkele kosten verbonden aan de aanvraag, waaronder de kosten voor het testen en beoordelen van de claim.

Auditors worden ingezet zodra een claim is gevalideerd en wanneer een product voldoet aan de normen. Tijdens een onafhankelijke beoordeling wordt een registratienummer verstrekt en kan het ecolabel op de verpakking worden opgenomen.

Er is een voortdurend monitoringselement, dat ongespecificeerde inspecties omvat van een van de relevante elementen van de levensduur van het product zoals hierboven beschreven.


Duurzaam schoonmaken & het EU ecolabel

Voor schoonmaak- en hygiëneproducten betekent het proces van het bereiken van duurzame schoonmaaknormen het zoeken naar de meest biologisch afbreekbare, op planten gebaseerde of natuurlijk verkregen producten.

Merken gelinkt aan de agrovoedingsindustrieën zijn ideaal, omdat de bijproducten van ingrediënten zoals kokosnoot, suikerbiet, maïs of tarwezemelen niets kunstmatigs bevatten, en vooral geen gevaarlijke chemicaliën, waar ecolabels uitdrukkelijk op mikken als onaanvaardbaar.

Het EU Ecolabel is een erebadge binnen de  schoonmaaksector. Bovendien is het EU Ecolabel een getuigenis van de voortdurende toewijding aan zowel hoge productnormen als de ecologische bescherming, vooral bij het leveren van deze producten aan andere bedrijven op wereldwijde schaal.