Duurzaamheidsclaims in professionele schoonmaak

Feiten en fabels over duurzaamheid in professionele schoonmaak.

 

Sustainability claims in professional cleaning Sustainability claims in professional cleaning
Antoine Rocourt Diversey
European Marketing Director Sustainable Development
Jun 15, 2023

"Duurzaamheid" is een breed begrip dat op veel manier kan worden uitgelegd. 

Daarmee zijn veel duurzaamheidsclaims, termen en aannames niet altijd gerechtvaardigd.

Om de meest voorkomende onduidelijkheden op te helderen, hebben wij een overzicht samengesteld van feiten en fabels over duurzaamheid met betrekking tot professionele schoonmaak.

 

Feit of fabel? "Duurzaamheid heeft alleen betrekking op milieuaspecten'”

Fabel. Groen komt in vele tinten! De verwarring ontstaat vaak omdat mensen denken dat duurzaamheid uitsluitend over het milieu gaat. Dat is niet zo. Duurzaamheid betekent het waarborgen van een goede balans tussen de sociale, economische en milieuaspecten van zakelijke activiteiten.

Feit of fabel? "Duurzame keuzes zijn altijd duurder"

Fabel. Duurzame (schoonmaak)producten hoeven niet altijd duurder te zijn dan gewone artikelen. Zeker niet bij Diversey. Wij hebben ervoor gekozen om veel van onze schoonmaakmiddelen te certificeren met erkende ecolabels, zoals: EU Ecolabel en Nordic Swan. Onze klanten betalen een vergelijkbare prijs voor deze duurzamere producten ten opzichte van de normale producten.

 

Feit of fabel? "Een EU Ecolabel product heeft een verminderde impact op ecosystemen"

Feit. Het EU Ecolabel is het officiële Europese ecolabel. Het label wordt alleen toegekend aan producten met een verminderde impact op het milieu in vergelijking met soortgelijke producten.

 

Feit of fabel? "Onze producten zijn biologisch afbreekbaar"

Feit en fabel. Je hebt dit misschien vaker gehoord als verkoopargument. Strikt genomen zijn alle producten afbreekbaar. Organische verbindingen zijn biologisch afbreekbaar, maar een hard gesteente dat een mineraal is zal nooit biologisch afbreken.

De biologische afbreekbaarheid van oppervlakteactieve stoffen in schoonmaakmiddelen, ook wel detergenten genoemd wordt gereguleerd op Europees niveau door de Detergentenverordening. Deze Europese wetgeving vereist volledige biologische afbreekbaarheid voor alle oppervlakteactieve stoffen in detergenten dus in schoonmaakmiddelen. Deze verordening legt de tests vast die moeten worden gebruikt om de afbreekbaarheid hiervan te bewijzen.

Volledige biologische afbraak betekent dat de stof volledig wordt afgebroken door micro-organismen (bacteriën) tot koolzuur, water en mogelijk minerale zouten.

 

Feit of fabel? "Om duurzaam schoon te maken, kan ik alleen EU Ecolabel producten gebruiken"

Fabel. Duurzaamheid gaat veel verder dan enkel het ecolabel. Het overdoseren van een EU Eco-gecertificeerd product  heeft dan nog steeds een negatieve impact op het milieu. De juiste dosering vermindert de effecten op het milieu.

Hoewel we erkennen dat het EU Ecolabel een belangrijke rol speelt bij de keuze voor een duurzaam alternatief, gaan we in onze duurzaamheidsvisie verder dan enkel de certificering. Dit draagt bij aan bredere duurzaamheidsdoelen. 'Groenere' en veiligere chemie is belangrijk, maar niet ten koste van product en verpakkingsmateriaal.

De inzet van een doseersysteem draagt bij aan zowel kostenbesparing als veiligheid en maakt uw schoonmaakorganisatie ook duurzamer. Doseersystemen minimaliseren de impact op het milieu door verminderde productie, transport, opslag, gebruik en afvalverwerking.
U bespaart tot 99,6% op verpakkingsmateriaal in vergelijking met kant-en-klare producten door bijvoorbeeld het doseersysteem QuattroSelect te gebruiken.

Cleaning Chemicals Dispenser Diversey

 

Feit of fabel? "Een kant-en-klaar product zorgt voor meer plastic afval en transport"

Feit. Het gebruik van hooggeconcentreerde producten in plaats van kant-en-klare producten of standaard plastic cans vermindert de milieubelasting aanzienlijk door vermindering van verpakkingsafval en transport.

 

Feit of fabel? "Duurzame schoonmaakmiddelen werken niet zo goed"

Fabel. Verschillende studies hebben aangetoond dat de prestaties van duurzame reinigingsmiddelen net zo goed zijn als die van een gangbare kant-en-klare variant.

 

Feit of fabel? "Je hebt zeker meer product nodig bij duurzame schoonmaakmiddelen met ecolabel!"

Fabel. Duurzame schoonmaakmiddelen zijn nét zo effectief als normale schoonmaalmiddelen bij dezelfde dosering. Er is geen extra product nodig bij een duurzaam schoonmaakmiddel.

 

Feit of fabel? " Een doseersysteem vermindert de impact op het milieu" 

Feit. Producten vereisen opslagruimte, zorgen voor verpakkingsafval en moeten worden vervoerd. Het gebruik van hooggeconcentreerde producten in lichtgewicht verpakkingen zal de hoeveelheid plastic verpakking verminderen. Hierdoor zal er minder transport nodig zijn, dus minder CO2-uitstoot, omdat u geen water verpakt en verplaatst: dit wordt later ter plaatse op locatie toegevoegd om de zelf aangemaakte reinigingsoplossing te kunnen gebruiken.