Duurzaam schoonmaken & het verschil tussen 'groene en duurzame schoonmaakproducten'

Duurzaam schoonmaken en duurzame producten uitgelegd

Difference between green cleaning products Difference between green cleaning products
Antoine Rocourt Diversey
European Marketing Director Sustainable Development
Jun 26, 2023

Wat is duurzaam schoonmaken? 

 

Duurzame schoonmaakproducten zijn reinigingsproducten die gedurende hun levenscyclus - van hun grondstoffen, gebruik, tot de verwijdering van hun verpakking - weinig tot geen blijvende impact hebben op het milieu. De betekenis van 'duurzaamheid' is niet zo eenvoudig als de basisdefinitie, vooral in de context van schoonmaakproducten.

Veel mensen nemen aan dat behoud van natuurlijke omgevingen alles is wat duurzaamheid ooit betekende, maar de menselijke kant van het produceren en consumeren van producten betekent dat er een vorm van rechtvaardigheid moet bestaan met deze producten. Ze moeten in staat zijn om toegang te krijgen tot deze duurzame (schoonmaak)producten economisch, weten dat ze de heiligheid van de natuurlijke wereld niet opgeven en er ook zeker van zijn dat de productie van deze producten beschermd is tegen sociale kwesties zoals arbeids- of persoonlijke rechten.

Kortom, er zit veel meer achter duurzame schoonmaakmiddelen en er is veel meer te leren over wat deze term echt betekent. 

 

Het herkennen van duurzame producten

Duurzaamheid is tegenwoordig zo'n populair begrip en wordt ook op veel verschillende manieren toegepast. We associëren duurzaamheid vaak met de belangrijkste uitdaging van de strijd tegen klimaatverandering. Veel industrieën proberen een balans te vinden tussen de verkoopbehoefte en het verbeteren van het merkimago met een materiële positieve veranderingen in de manier waarop hun producten worden gemaakt, geconsumeerd en afgevoerd.

Vanwege de vage aard van de term duurzaamheid die door merken wordt gebruikt, hoef je alleen maar te weten waar je op moet letten.

Sommige merken gebruiken termen als 'natuurlijk' of 'biologisch' in hun marketing, die doorgaans niet zijn gereguleerd. Deze termen kunnen het lastig maken om precies vast te stellen aan welke normen het product voldoet. Biologisch zijn betekent bijvoorbeeld niet dat een product geen ernstige milieueffecten heeft, terwijl duurzaamheid meer direct verwijst naar hoe een product wordt geproduceerd en hoe de levenscyclus ervan weinig tot geen impact heeft op het milieu.

Bij de keuze voor duurzame schoonmaakproducten kunt u de ingrediënten controleren op bepaalde soorten stoffen.

De afwezigheid van SVHC's (stoffen van zeer hoge zorg), zoals: natriumchromaat of kobaltsulfaat, geeft aan dat een product ten minste veiliger is voor de gebruiker. Hier is een volledige lijst van SVHC's.

Geverifieerde ecolabels en normen zoals het EU Ecolabel garanderen dat het product voldoet aan bepaalde normen van "superieure milieukwaliteit", wat een gemakkelijke manier biedt om ze te herkennen, hoewel er geen verplichting is voor een producent om een product aan te melden voor een dergelijk ecolabel.

 

Oefening baart kunst 

 

Duurzame huishoudelijke schoonmaakproducten moeten worden gecombineerd met duurzame schoonmaakwerkwijzen om de milieueffecten te minimaliseren. De meeste schoonmaakmiddelen die je gebruikt bevatten en/of vereisen de toevoeging van water, maar het minimaliseren van watergebruik moet de norm zijn voor duurzaamheid.

Goede voorbeelden van hoe je dit kunt doen zijn het volgen van de richtlijnen op de producten zelf en het toepassen van schoonmaaktechnieken bij de eerste gelegenheid om herhaalde processen te verminderen.

Het gebruik van kwalitatieve materialen zoals herbruikbare microvezeldoeken als vervanging voor single-use doeken is een zeer eenvoudige verandering voor het verduurzamen van het schoonmaakproces en levert ook nog eens een kwaliteitsvoordeel op.

Sustainable cleaning microfibers

Belangrijker nog, hulpmaterialen en schoonmaakdoeken van hoge kwaliteit maken het schoonmaakproces effectiever, efficiënter en hebben vaak een langere levensduur. Wanneer je de keuze hebt uit gerecyclede en herbruikbare microvezeldoeken, des te beter.

Het is belangrijk om bewust te zijn van greenwashing (merken die niet echt duurzaam handelen, maar beweren dat wel te doen) en keuzes te maken in de schoonmaakregimes van je bedrijf die het mogelijk maken om zich te conformeren aan de beste duurzaamheidspraktijken.

 

Wat zijn duurzame certificeringen voor schoonmaakproducten?

We hebben al benoemd dat duurzaam schoonmaken een populair thema is in de schoonmaakindustrie. Het gaat gepaard met vergelijkbare termen, zoals 'groen schoonmaken' en 'milieuvriendelijk schoonmaken', die niet specifiek zijn opgenomen in normen of erkend worden door certificeringen door erkende instanties. Het zijn slechts marketingtermen.

  • Groen schoonmaken: Dit verwijst naar een product of dienst die een gezonde keuze is of op de een of andere manier gunstig is voor de persoon of de planeet. Zonder een meer specifieke en feitelijke uitleg blijft het echter een vage claim.
  • Milieuvriendelijk: Deze term is even vaag, maar impliceert een 'betere' keuze, die vriendelijker is voor het milieu, met een verminderde impact.
  • Niet-giftig: Dit kan verwijzen naar een product dat niets bevat dat verband houdt met schadelijke gezondheidseffecten, maar het is niet gereguleerd en kan daarom niet als een geldige term worden beschouwd. 
  • Organisch & Natuurlijk: Deze twee worden veel gebruikt in de schoonmaakindustrie, maar kunnen verwarrend zijn, tenzij ze worden ondersteund door testresultaten, normen of andere feitelijke bewijzen.

 

Wat zijn certificeringen voor duurzame schoonmaakproducten?

Er zijn ontelbare duurzaamheidscertificeringen voor schoonmaakproducten om uit te kiezen, maar de beste duurzame schoonmaakproducten en merken zullen dit soorten certificeringen op hun producten hebben staan, als tekenen van het voldoen aan de hoogste normen van duurzame schoonmaakmiddelen.

ecolabel cleaning products

The EU Ecolabel(™) 

Het EU Ecolabel staat ook bekend als EU flower en faciliteert een Europese standaard voor duurzame producten. Om het EU Ecolabel te ontvangen, moeten producten voldoen aan strenge criteria en compliance-tests doorstaan, in een proces dat wordt geverifieerd door een onafhankelijk, publiekelijk verantwoordelijk orgaan.

Nordic Swan(™)

Nordic Swan is zeer vergelijkbaar met het EU Ecolabel, maar is een officieel eco-labeling schema dat geldt voor de hele Scandinavische regio

EcoCert(™)

Ecocert-certificering is een bekend label voor biologische producten wereldwijd - van textiel tot landbouw tot voedsel tot biologische en natuurlijke cosmetica.

Cradle-to-Cradle(™)

Cradle to Cradle Certified is een wereldwijd erkende norm voor veiligere, duurzamere producten die gemaakt zijn voor een circulaire economie. Om producten te certificeren worden producten beoordeeld op hun milieu-, veiligheids- en sociale prestaties.

 

Kijk verder dan het label 

Ecolabels kunnen dus een nuttige manier zijn om de milieucertificering van een product op een eenvoudige en geloofwaardige manier te communiceren.

Helaas is er geen wereldwijd geaccepteerde set criteria. Er zijn ook geen eco-labeling schema's voor bepaalde soorten reinigingsproducten, zoals desinfectiemiddelen. Het aannemen van een 'eco-label'-beleid kan daarom producten uitsluiten die essentieel zijn voor hygiëne en dus infectiepreventie en voedselveiligheid.

En even belangrijk, perfect acceptabele en conforme producten kunnen worden uitgesloten omdat ze eenvoudigweg geen eco-specifiek label hebben, bijvoorbeeld nieuwe technologieën die reiniging via nieuwe middelen mogelijk maken, kunnen niet worden gecertificeerd door de bestaande schema's.

Hoewel de rol van ecolabels wordt erkend bij het vereenvoudigen van een soms ingewikkelde boodschap, zullen ecolabels nooit het enige doel zijn bij het ontwikkelen of selecteren van duurzame producten.

Toewijding aan duurzaamheid gaat verder dan alleen een certificering. Om klanten te helpen bij  bredere duurzaamheidsdoelen is duurzame en veiligere chemie cruciaal, maar ook producteffectiviteit, verpakkingen, logistiek en afvalverwijdering.

Greenwashing gaat over het maken van een milieubewering die ongegrond (een leugen) of irrelevant (een afleiding) is. Het is een overdrijving van milieucertificering of het gebruik van termen zoals "eco-vriendelijk" of "duurzaam", die vaag en niet verifieerbaar zijn. Echte duurzame producten zullen vaak gecertificeerd zijn, duidelijk gelabeld zijn en bewijs leveren om de claims die worden gemaakt te ondersteunen.

 

De beste duurzame en milieuvriendelijke schoonmaakproducten

Sommige merken zijn zeer toegewijd aan hun duurzaamheidsnormen en kiezen ervoor positieve keuzes te maken in alle aspecten van de manier waarop zij producten produceren en verkopen. Het is geen verrassing dat veel van hen zeer succesvol zijn tegenover hun concurrenten, omdat steeds milieubewustere consumenten en bedrijven deze leveranciers opzoeken.  

Zoals we hebben onderzocht, is het niet de bedoeling om marketingtermen simpelweg aan te nemen of ervan uit te gaan dat de grootste bedrijven de juiste keuzes maken. Om duurzame schoonmaakproducten te vinden die de planeet beschermen voor toekomstige generaties, moet u op zoek gaan naar labels die u kunt vertrouwen en die in de hele sector worden gerespecteerd, zoals EU Ecolabel, Nordic Swan of Cradle-to-Cradle.

Hetzelfde geldt voor de zinnen op de verpakking. Zorg ervoor dat de gebruikte termen en beweringen worden ondersteund door feitelijke gegevens, aanvullend bewijsmateriaal of onafhankelijke certificeringen.

Als u weet waar u op moet letten en wat u in twijfel moet trekken, begint u deze bedrijven te herkennen en kunt u met uw duurzame schoonmaakpraktijken een zinvolle bijdrage leveren aan het milieu.